logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



creme brulee

garnek żeliwny garnki żeliwne creme brulee
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 300 ml gęstej śmietany
  • 300 ml śmietanki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • świeże truskawki i maliny
  1. Natrzeć masłem 5 żeliwnych mini rondelków i włożyć do każdego porcję owoców
  2. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i odstawić
  3. W małym żeliwnym garnku zagotować obie porcje śmietany wraz z cukrem waniliowym. Gotować na małym ogniu przez 8 minut. Zdjąć z ognia i powoli wlewać do żółtka energicznie ucierając
  4. Przełożyć krem do żeliwnych mini rondelków. Rondelki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 ºC zanurzone w kapieli wodnej. Woda powinna sięgać 1 cm poniżej krawędzi mini rondelków i być wrząca. Piec przez 45 minut aż krem stwardnieje. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Przykryć i schładzać przez noc.
  5. Na wierzch każdego rondelka nałożyć równą warstwę cukru tak, by nie wetrzeć go w krem. Usunąć cukier ze ścianek rondelków, wstawić pod bardzo gorący opiekacz aż cukier się stopi i zacznie lekko dymić.
  6. Przed podaniem odstawić na chwilę by warstwa karmelu stwardniała.