Wyszukiwarka
creme brulee
- 4 żółtka
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 300 ml gęstej śmietany
- 300 ml śmietanki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- świeże truskawki i maliny
- Natrzeć masłem 5 żeliwnych mini rondelków i włożyć do każdego porcję owoców
- Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i odstawić
- W małym żeliwnym garnku zagotować obie porcje śmietany wraz z cukrem waniliowym. Gotować na małym ogniu przez 8 minut. Zdjąć z ognia i powoli wlewać do żółtka energicznie ucierając
- Przełożyć krem do żeliwnych mini rondelków. Rondelki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 ºC zanurzone w kapieli wodnej. Woda powinna sięgać 1 cm poniżej krawędzi mini rondelków i być wrząca. Piec przez 45 minut aż krem stwardnieje. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Przykryć i schładzać przez noc.
- Na wierzch każdego rondelka nałożyć równą warstwę cukru tak, by nie wetrzeć go w krem. Usunąć cukier ze ścianek rondelków, wstawić pod bardzo gorący opiekacz aż cukier się stopi i zacznie lekko dymić.
- Przed podaniem odstawić na chwilę by warstwa karmelu stwardniała.